Kaninskateboard – fas 2

Hur i helvete målar man en zombiekanin på en skateboard? Jag bestämde mig för sprayfärg och mallar. Spray blir slätt och fint och man slipper penseldrag eller rollerspår och allt annat som ger spår av verkligheten i färgen. Idogt surfande om spraymålning gav några nya kunskaper:

  • Måla tunt i många (minst tre) lager.
  • Se till att lacka med klarlack efteråt.
  • Ett av de vanligaste och mest hjälpsamma forumtipsen är “Varför ska du måla brädan för?”
  • Montana, Molotov och MTN-94 verkar vara populära färgmärken. Jag bestämde mig för MTN-94.
  • Lågt tryck ger bättre kontroll. Högt tryck är bra när man vill tagga snabbt. Jag vet inte varför jag skulle vilja tagga brädan snabbt.
  • Kids under 18 får inte köpa klarlack av sina lokala färghandlare pga klotterrisken …

Jag mailade Hightlights och blev tipsad om Molotov (som verkar ha högt tryck) för skateboardmålning. Visst. Och efter ett par rätt smidiga vändor med Junkyard om en repig bräda (ingen kan reklamera så effektivt som GB-glasskupongens Jonas) så var slutligen allt på plats.

sakermanbehöver

Sprayfärg sugs med av vinden så ett litet vindskydd byggdes i jorden utanför.

ettbåsijorden

Brädan slipades med finkornigt sandpapper (400), torkades av och tvättades med kemiskt ren bensin. Sen tejpades brädan (det som ser ut som en kjol på änden är en böjbar tejp [jaja – i den andra dimensionen!] som enklare smiter åt längs kanterna) och stänkskyddades åt alla håll. Här kom jag på det smarta att tejpa för truckhålen så att det inte rinner ut färg på ovansidan (– Jag ställde in dom i kylen för att dom skulle bli kalla! – Smart!) … och allt fick bensintvättas igen eftersom jag åter flottat ner den med min närvaro.

Är man inte så jäkla bra på att hantera sprayburkar och inte riktigt kommit underfund med trycket så blir det gärna droppar som stelnar snabbt och ställer till problem. Då får man slipa ner färgplupparna och spraya igen. Efter första färglagret ser man dessutom var brädan var ojämn från början. Där krävs ett par extra drag med sandpappret. Innan jag var klar hade jag sprayat runt 6-8 väldigt tunna lager. Dels för att vara försiktig, dels för att jag är erbarmligt klantig.

Men se! Viola light! Och bakgrundsfärgen är klar.

violalight